Omstilling

“Seeking a Family”, Gallerie Jungersted & Brostrøm, Danmark (1999), Norrköpings Konstmuseum, Sverige (2000), Jyväskylä Art Museum, Finland (2001) & Rovaniemi Art Museum, Finland (2001)

Iben Dalgaards bidrag til det nordiske kunst- og internetprojekt OMSTILLING er installationen “Seeking a Family”. Installationen er en fiktion om en ældre kvinde, Asta Didriksen, der har rejst jorden rundt hele sit liv for at finde meningen med livet. På sin vej indrykker kvinden avisannoncer, hvor hun søger en familie hun kan bo hos. I udstillingsperioden flytter kvinden ind på galleri og museer med sine personlige ejendele, som om kunstinstitutionerne havde responderet på hendes annonce. De ansatte bliver derved hendes nye ad hoc familie. Således flytter hun fra museum til museum, men projektet er dømt til at mislykkes, da troen på helhed ikke kan opnås ved at indgå i en allerede eksisterende struktur, fordi den traditionelle familiestruktur , ifølge Iben Dalgaard, er under opløsning.

Under udstillingsforløbet dør Asta imidlertid, men hun har ønsket at give stafetten videre, idet hun i sit testamente lader museet og dets publikum arve hende. Som en modydelse skal publikum lade sig fotografere med nogle af hendes ejendele. Således forsvinder installationen, og i stedet opstår en stor fotocollage med mennesker. På sidste udstillingssted stiller museet en glasmontre til rådighed for Astas sidste ejendele og en lokal bedemand udlåner en urne. Begravelsesritualiet er en kommentar til museumsinstitutionens konventionelle måde at repræsentere historiske genstande på, som beskueren kan betragte udefra.